Race report: TCS Amsterdam Mizuno Half Marathon

Jag hann även hämta ut nummerlappen mitt i all kolhydratsladdning

Jag hann även hämta ut nummerlappen mitt i all kolhydratsladdning

Det finns många positiva saker med att springa lopp i Amsterdam, de flesta relaterade till trevlig omgivning och enkel kolhydratladdning :).

Om vi börjar med kolhydratladdningen så började den redan på fredagen när vi anlände med ett par lokala Heineken och framförallt pannekoek. Är det någonting som jag verkligen uppskattar med detta förlovade oförstådda (språkmässigt) land så är det deras pannkakstradition. De gör pannkakor (inte crêpes, mycket tjockare likt våra pannkakor) på längden och tvären i alla dess smakkombinationer. Min favorit är helt klart äpple/kanel-pannekoek med sirap, snuskigt gott och ytterst lämpligt dagarna före ett halvmaraton :).

Så till själva tävlingen. Jag hade förstått att det skulle vara mycket människor och att det skulle vara en del kaos. Morgonen hade ju börjat med helmaraton som startade kl 09:30 vilket gjorde att alla spårvagnar och bussar var avstängda i området kring olympiastadion. Således blev det tunnelbana till starten. Arrangörerna har uppenbarligen aldrig åkt kollektivtrafik i sin egen stad då de föreslog en sjukt komplicerad väg som involverade två byten, medan det enbart krävdes ett byte från centralstationen. Jag tycker synd om de som inte är vana vid att åka kollektivt samt använda Google Maps :).

Väl framme på plats så är mycket människor inte ens i närheten av hur mycket människor det är. Starten för mig gick 13:37 :) vilket också var ungefär samtidigt som den största massan, bland annat Roger Ström (läs hans race report från maraton här http://www.teamsurikat.se/ när den kommer upp :)), kom i mål från Maraton. Startfältet för halvmaran, som var uppdelat i 6 startgrupper, bestod av 17000+ löpare och dessa bildade mer än en kilometer tjock massa innan man kom till startlinjen. Jag väntade med att börja tränga mig framåt till mitt startled utan värmde istället upp med lite stegringslopp och stretching längst bak. När jag väl kom till min startgrupp insåg jag hur trångt det skulle komma att bli.

13:37 gick starten och de närmsta 10 kilometrarna var trånga. När man ser bilder från loppet tycks det se väldigt brett och fint ut, men tro mig när 10 kilometer hade gått visade min gps 10,5. Jag hade alltså sprungit 500 meter zig zag med en snittid på 47 min/10k… Förutom trängseln så var det trevlig löpmiljö och kul underhållning längst sidorna. En hel del band stod uppställda och den söta doften från haschrökande åskådare var svår att gå miste om. Amsterdam är ett väldigt platt land generellt och det märks i synnerhet på denna bansträckning, man märker inte av någon särskild höjdledsförändring under någon del av banan. Det som istället blev jobbigt var allt detta sidledsförflyttande för att komma framåt och jag önskade verkligen att jag anmält mig att starta i första led istället då det på riktigt verkade som att alla framför mig sprang långsammare.

De sju välvda broarna sett från en av kanalerna som tillsammans bildar totalt 10 mil

De sju välvda broarna sett från en av kanalerna som tillsammans bildar totalt 10 mil

Efter 10k, när man inte trodde att det skulle kunna bli trängre, blandades fältet ut med de långsamma löparna från helmaran. Samtidigt som min kropp började kännas uppvärmd sänktes helt enkelt hastigheten ytterligare och gatorna blev smalare när man svängde in mot Amsterdam centrum. Jag hade nu förlikats med tanken på att min måltid på 1:34:30 bara var att släppa och njöt nu istället av löpningen längs kanalerna. Har ni inte varit i Amsterdam så se till att åka dit. Det är otroligt mysiga miljöer, god mat och trevliga människor (som är ännu mer kompetenta i det engelska språket än oss svenskar).

De sista 4k var riktigt trevliga, de förde oss igenom en stor park och längs bägge sidorna kantades vägen av åskådare sida vid sida hela vägen in till mål. Hejarop och skrik lyfte alla löparna hela vägen till mål. När man kom in på upploppet var det pumpande holländska houserytmer som väntade inne på olympiastadion som man fick dansa ett varv till innan man defilerade in i mål. Sluttiden för mig blev 1:46:21 och efter omständigheterna är jag rätt nöjd med den. GPS:en slutade på 22 km och således blev det en snitthastighet på 4:50 min/km vilket med rådande trängsel får ses som i det snaraste en rejäl prestation :).

Med medalj i munnen och torra kläder på :)

Med medalj i munnen och torra kläder på :)

Loppet var väldigt trevligt och härligt, men i mitt tycke var det alldeles för mycket människor. Jag tror att det har varit ok om man inte blandat helmaran och halvmaran, men i och med att loppen gick i varandra var det helt omöjligt att få springa i sitt tempo. Har man däremot ingen speciell måltid som man siktar på och bara vill ha en trevlig 21k-runda då är det verkligen ett lopp att rekommendera!