Pulsbandet bak och fram

Pulsband fungerar även bak och framJag har alltid av någon outgrundlig anledning trott att ett pulsband mäter hjärtats slag på framsidan under bröstkorgen eftersom det är där alla instruktionsböcker säger att man ska sätta det. När jag var på bosön i förra veckan och vi diskuterade olika sporter och hur pulsen beter sig under de olika kom jag att påpeka att jag har sådana problem att hålla koll på min puls under simning då pulsbandet tar för mycket vattenmotstånd och hamnar nere vid midjan efter ett par armtag. Den naturliga frågan från testledaren var då: ”Varför har du inte pulsbandet bak och fram då?”.

Pulsbanden registrerar alltså strömningarna i blodet och inte det faktiska hjärtats slag. Eftersom du i princip har mer ytliga strömningar på ryggen fungerar det alltså utmärkt att ha pulsbandet bak och fram så att ”elektroderna” (ytorna som registrerar din puls) är på ryggen istället.

Efter rejält spännande av pulsbandet och placering av det bak och fram klev jag i bassängen igår för ett lugnt distanspass. Mycket riktigt fungerade pulsmätningen optimalt och nu kan jag äntligen studera pulsen efter även mina simpass!