Stakmaskin: Concept 2 Skierg

Sista veckan före jul och fortfarande ingen snö… Det är så man blir gråtfärdig. Helt värdelöst att inte få någon vettig skidträning, särskilt när DM i Stockholm går den 11/1. Å andra sidan kommer resten av fältet, som inte varit på träningsläger, inte heller ha haft en problemfri uppladdning.

Stakmaskinen skierg från Concept2Till min förtjusning såg jag häromdagen att vi på gymmet har stakmaskinen skierg från concept2. Jag smygtestade den lite i helgen och i morse körde jag mitt första riktiga pass. Ni kanske känner igen företagsnamnet concept2? Det är företaget som gör roddmaskiner med fläkthjul som motstånd. Skierg är egentligen inget annat än just det, en roddmaskin, fast på högkant och med två handtag med handlovsremmar. Datorn är ganska simpel, den håller koll på hastighet, distans och tid i olika kombinationer och man kan ställa in den på ett antal olika program.

Jag har bestämt mig för att använda skierg till att köra mjölksyraträning vid stakning. Det är alltså maxintervaller det är fråga om och just nu kör jag som följer:

2 km uppvärmning i tempo kring 5 min/km
20s max / 20 s vila X 8
2 min setvila
Idag körde jag 5 set. Ambitionen är att öka antalet set upp till 8 för att sedan börja om med längre intervalltid och färre intervaller.

Står man just nu och stampar och är inte så sugen på att köra rullskidor? Sök upp närmsta gym och kolla om de har en stakmaskin!