Bokslut 2013

Så var det dagen efter nyårsafton och man påminns om året som varit i alla sociala medier man kikar på. Det finns till och med färdiga flöden i de olika medierna som automatiskt visar de händelser ur ditt liv som det varit mest uppståndelse kring i form av text, bilder och film. Jag tänkte passa på att göra ett bokslut för 2013 och en budget för 2014, alltså ur tränings/tävlingsperspektiv.

Om det är någonting som jag ångrar från det gångna året så är det att jag inte loggat all min träning. Framförallt har jag inte loggat all längdskidåkning och cykling, vilket är lite tråkigt, men det för åtminstone med sig ett nyårslöfte in i 2014: All träning ska loggas!

Träning

All min träning som loggats under 2013 summeras till 205 timmar och 26 sekunder, förlagt på 2363,57 km. I runda slängar tror jag att ungefär 50% av all min träning saknas i dessa siffror, men oavsett är denna siffra blygsam i jämförelse med budgeterad träning inför 2014. Från och med januari till och med augusti 2014 kommer mitt antal träningstimmar per vecka att ligga mellan 11 och 16 timmar, alltså i snitt 52 timmar per månad och således 416 timmar på hela perioden om 8 månader. Allt detta för att vara redo för IRONMAN Kalmar den 16 augusti.

Knäskada i Engelberg

Lindat knä i hotellsängen i Engelberg

Träningen har präglats av säsongen som den utförts under. Eftersom året började med en fantastisk vintersäsong blev det en hel del längdskidor med 4 längre skidlopp under säsongen (resultat från loppen som körts under året nedan). I slutet av skidsäsongen orsakade en ledbandsskada i mitt högra knä ett hack på träningskurvan. Vi var och åkte skidor i Engelberg när jag på morgonen den tredje skiddagen orsakade så mycket skada i mitt högra knä, efter ett dropp, att jag blev sängliggande i princip resten av veckan. Hade det inte varit för att jag hade en nyköpt racer stående och väntande på mig hemma för träning inför Vätternrundan vet jag inte om jag hade varit där jag är nu.

Fram till Vätternrundan var den enda träningen jag vågade utföra just cykling. Det blev många mil, fram och tillbaka till jobbet, efter jobbet själv och på helgerna med Fredrikshof cykelklubb (från vilken jag ska köra VR2014 med en klunga). Cyklingen visade sig vara en riktigt bra rehabilitering för mitt knä då jag utan några som helst komplikationer eller svårigheter började ta några stapplande löpsteg på vår sommarsemester nere på balkan.

Med medalj i munnen och torra kläder på :)

Med medalj i munnen och torra kläder på :)

Efter sommarsemestern var det löpträning för hela slanten då jag var anmäld till två löplopp på hösten; Amsterdam halvmaraton (som ni kan läsa min race report från här) och Tjurruset (som ni kan läsa min race report från här). Det blev en hel del löpträning och jag upptäckte charmen med intervallpass och vad de gör för ens löpning!

Efter det att halvmaraton var körd så blev det 3 månader intensiv grundstyrketräning med mitt favoritprogram P90X. Det finns, enligt mig, inget mer effektivt sätt att få en rejält stark kropp. Efter 2 veckors ofrivillig vila (p.g.a. sjukdom) påbörjade jag sedan min grundträning för IRONMAN 2014 som jag är inne i fjärde veckan av nu. Det känns riktigt bra och det ska bli spännande att se vad jag kan åstadkomma under 2014 med den grunden som jag har nu.

Lopp

Ja det blev ju några sådana också under 2013. Nedan följer de i kronologisk ordning och med tidsresultat.

Stockholm Ski Marathon 46km (3:37:23)
Medelpad Classic Ski 46km (3:04:15)
Engelbrektsloppet 60km (DNF, blev tvungen att bryta efter 30km p.g.a. ett dåligt knä)
Vasaloppet 90km (7:14:48)
Vätternrundan 300km (11:46:34)
Tjurruset 10km (57:06)
TCS Amsterdam Half Marathon 21km (1:46:21)

Slutsats

Med den avslutningen som jag fått på 2013 och med de mål och ambitioner som jag har för 2014 kan det bli riktigt spännande. Om det finns någonting som jag verkligen ångrar så är det att jag inte loggade all min träning under 2013 och det ta jag verkligen med mig in i det nya året. Året som gått har varit riktigt roligt ur tränings- och tävlingssynpunkt och jag tror att 2014 kommer att bli helt magiskt! Är ni sugna på att se hur det kommer att gå? Se till att följa bloggen! Skriv in er mailadress längst upp till höger så får ni automatiska uppdateringar så fort jag skriver någonting nytt!