Race report: Engelbrektsloppet 2014

Riktigt nöjd med den nya valla-setupen i garaget

Riktigt nöjd med den nya valla-setupen i garaget

På förhand var det väl kanske inte de mest lysande förutsättningarna då det skulle bli några plusgrader och regn… Det är ju inte så mycket att göra utan att helt enkelt valla därefter. Sagt och gjort, satte jag upp den nya ”vallabänken” bestående av arbetsbänken i garaget försedd med vallaställ från Skigo, riktigt bra! Som glid blev det två lager LF8 och toppning med ett lager högfluorkloss ur Pölder Sports egna sortiment. Fästet blev efter lite funderande KX45 i basen och en 50/50 blandning mellan KX45 och K22 på toppen. Jag träffade helt rätt med vallningen!

Jag och världens bästa supporter, Aida, satte oss i bilen från Vallentuna kl 07:00 och begav oss mot Norberg. Gröna ängar och fåglar som kvittrar… inte direkt det man förknippar med en dag när man ska tävla i 50k klassisk stil. När vi närmade oss Fagersta övergick i alla fall regnandet i snöfall. Väl på plats mötte Martin upp och hade styrt upp så att vi kunde låna Vivis (stort tack Vivi!) kontor mitt på torget för att uppehålla oss innan start så att vi undvek regnet.

Jag och Martin innan starten

Jag och Martin innan starten

Normalt när man ser ut över ett startfält en timme innan start är det alltid fullt av människor och skidor som trängs, men dagens syn var något annorlunda. Det var helt tomt på start till 5 minuter innan startskottet, då klev folk ut från sina små gömställen där de stått för att undslippa regnet. Prognosen om +2°C och regn stämde på pricken…

P.g.a. min aktuella seedning i Vasaloppet fick jag stå i startled 2, något som var fantastiskt skönt! Ingen trängsel med människor som inte borde vara där de är utan bara folk som faktiskt höll en helt ok hastighet i starten. För att uttrycka det som vinnaren Erik Wickström gjorde i intervjun med SVT ”vi åkte buss första 5km”. Att försöka gå ut i ytterspår och köra om resulterade i att man föll framlänges, bokstavligen! (något jag fick erfara en gång :) )

Eftersom snötillgången var minst sagt knaper hade banan kortats ned till 50km från 60km och gjorts på en trevarvsbana runt Håberget… För er som kört Engelbrektsloppet förut så är detta bekant då Håberget innehåller den enda riktigt överjävliga backen på hela loppet och denna skulle vi således uppför tre gånger :). Redan ute på första varvet insåg man att spåren aldrig skulle hålla för tre varv och ännu mindre eftersom det bakom tävlingsklassen skulle komma motionärer i mängder!

Vill minnas att jag utbrast "Det känns fan som karneval" i en av vätskekontrollerna

Vill minnas att jag utbrast ”Det känns fan som karneval” i en av vätskekontrollerna

Första varvet gick ganska fort och bra, men sedan blev det till att tampas med motionärerna. Mycket utrop som ”Ur spår!”, ”Håll till höger!” och ”In med stavarna!” haglade. Tre gånger föll jag p.g.a. en annan åkares stav… inte helt lätt. Med facit i hand får man ändå säga att det gick rätt smidigt :) om man skulle sett det hela ovanifrån måste det liknat en myrstack! På andra och tredje varvet blev spåren bara sämre, men det som var riktigt irriterande var att det kom fram regelrätt sten i spåret, inte ens lite smågrus utan riktig sten…

Från och med andra varvet var vi en grupp på tre åkare som låg och drog tillsammans, vi var hyfsat fräscha i kroppen alla tre så vi kunde turas om att ligga först och dra. Med 500 m kvar drog jag ifrån med relativ lätthet :). Det var faktiskt lite av en aha-upplevelse att känna på hur det är att ligga i ”klunga” på längdskidor… inte lika stor som den när man cyklar i klunga för första gången, men snudd på. Man kan verkligen dra nytta av varandra både med stakrytm och vinddrag. För övrigt var det stakning som gällde hela loppet, även i uppförsbackarna, förutom den uppför Håberget och det fungerade riktigt bra. Min teori är att jag verkligen uppnått synergier från simträningen.

En rejäl reva i belaget till följd av sten i spåret...

En rejäl reva i belaget till följd av sten i spåret…

Sluttiden landade på 03:18:57 vilket resulterade i en 107:e plats totalt och en 43:e plats i H21-klassen. Ett resultat som jag är riktigt nöjd med! Nu är inte seedningen till Vasaloppet uppdaterad än, men det kommer verkligen att bli en stolpträff gällande om det blir startled 4 eller 3… frågan är bara om det är stolpe in eller stolpe ut… Klarheten som jag verkligen tar med mig från loppet är hur jag förbättrat min stakkondition avsevärt som framförallt märktes när jag gick in i backen upp mot Håberget och växlade över till diagonal, det kändes som att jag hade hur mycket kraft som helst. Jag kunde helt köra med benen uppför eftersom jag hade så bra fäste och det gjorde att jag fick vila ett par minuter för överkroppen på varje varv. En annan sak som verkligen blev en klockträff var att jag tog på mig mitt race belt som gjorde att jag kunde få med mig tre gels ut i spåret, jag bonkade således inte med 5k kvar som jag gjorde på intersportloppet.

Glad och pigg efter målgången!

Glad och pigg efter målgången!

I skrivande stund har det precis blivit klart att jag kommer att starta i startled 4 i Vasaloppet 2014! (missade 3:e led med 4 minuter…)