Race report: Skandisloppet 2014

Skandisloppets 167 km långa bana

Skandisloppets 167 km långa bana

Som ett uppvärmningslopp inför vätternrundan hade vår sub9-klunga bestämt oss för att köra skandisloppet i Uppsala. Enligt utsago är det världens äldsta cykeltävling med sina 167 km som sträcker sig från Uppsala, via Sigtuna, Skokloster och Enköping tillbaka till Uppsala. Vädret hade väl kunnat vara bättre, men i övrigt gick allting enligt plan!

Redan på start kände man sig rejält pepp då man fick höra Roberto Vachis röst i högtalarna och prata med vår tilldelade motorcyklist… Ja, vi hade en egen motorcyklist som åkte före oss hela loppet. Det kändes otroligt proffsigt och i vissa partier inbillar jag mig att det faktiskt höll uppe farten :). Eftersom vi ska göra vättern runt på under 9 timmar innebär det ett totalsnitt på 34 km/h och detta var således målet även på detta lopp. Vi var 18 personer i klungan som förväntansfulla stod på startlinjen när startskottet gick 08:03.

Min egen uppladdning för det här loppet hade väl kunnat vara lite bättre om man säger så… Hela veckan innan var jag på mässa nere i Jönköping och efter 5 timmar i bil med 1 ton tungt släp kom jag hem kl 22 på fredagkvällen. Lite fejning med cykel och några timmar sömn senare satt jag i bilen på väg till Uppsala :).

Väl iväg guidades vi ut ur Uppsala av vår motorcykel. Strax innan Sigtuna började det regna… rejält! Vi fick stå ut med ca 30 min fullt ösregn för att senare försöka hålla uppe värmen i de resterande timmarna. Mitt stora misstag var att jag inte hade några regnskydd på skorna så fötterna blev rejält kalla. Någonstans här passerade vi Swedbanks 60 man (minst) stora klunga som ska köra vättern på sub8 tänkte de :), här fick de sin första punka.

Milebreaker -Power Gel, 41gJag hade en utstuderad plan på hur jag skulle köra med maten under loppet. 9 st Power Gel och 4 flaskor med powerbar sportdryck, börja intaget från start. Jag kom inte riktigt in i käkandet i början vilket resulterade i att jag tog första gelen efter 90 min, jag lade mig längst bak i klungan och slurpade i mig den för att samla lite energi. Efter detta tryckte jag en var 30 min som planerat. Det märks så tydligt när man missar lite i käket då jag började få slut på energi strax innan jag poppade den första, men som tur var vände det för väl i mål hade jag gott om energi i kroppen :).

På det stora hela i princip bilfri väg längs jordbruksmarker gick vår färd via skokloster mot enköping, upp förbi järlåsa för att till slut landa tillbaka inne i Uppsala, där det till vår stora förvåning blev ett bomnedsläpp! 8 min stod vi och väntade på att ett X2000-tåg skulle komma och passera, 8 min som det senare skulle visa sig kostade oss bästa tiden i tävlingen. Vi kom in på 4:56 och den stora klungan från Swedbank kom in på 4:52… de har lite att jobba på om de ska under 8 timmar på vätternrundan. Vi lyckades med vårt mål trots bomnedsläpp och kanske tack vare det så passerade vi mållinjen tillsammans. Vi hade ett par stycken i klungan som började krokna på slutet, men tack vare stort lagarbete med i princip belgisk kedja sista 30 km och en hel del hejarop (läs hetsvrål från lagkamraterna) hittade vi krafterna att klara målet.

34 km/h i 167 km i början av maj är ett bra kvitto inför vätternrundan. Det ska bli spännande att se om vi till och med kanske kan krypa ned mot 8:30, men än så länge är det fortfarande sub9 som gäller :).

För lagkamraterna blev det käk som arrangerades av UNT Bike Weekend, som visade sig vara sådär, men för mig var det snabbt till bilen för att köra in till Stockholm och titta med mina tjejer på Quarnevalen. En riktigt bra dag, om än lite hetsig, som tillslut avslutades med Justin Timberlake på Tele2 Arena :).